Описание:This course offers a basic revision of contemporary approaches towards understanding and assessing international Food Security within modern Soft Security paradigm. The study program includes understanding the basic idea, concept and definition of Food Security, demonstrates a wider landscape of food security threats both globally and regionally and offers a review of international organizations’ frameworks and initiatives to maintain it. A spectrum of theoretical and methodological approaches towards studying Food Security as a political issue is provided.
Food Security study course attempts to assess the issue of providing equal physical, social and economic access to food in various countries and regions of the world and addresses the levels of security, equality of food distribution and its availability and sufficiency. Finally, this course analyzes annual UNDP HDR, FAO and OECD reports on food security and its standing against other variables within Sustainable Human Development domain and their discontents.
The course also reviews the norms, principles and operational aims of the World Food and Agriculture Organization and provides the particulars of major modern approaches towards international food security. The practice-oriented part of the course envisages a scrutiny of both resolved and unresolved cases of maintaining food security chains within country- or regional-specific contexts. Course scholarship is aimed at training individual case-analysis skills, as well as teamwork.
В рамках данного курса изучается понятие продовольственной безопасности и ее угроз, приводится спектр международных организаций разного уровня и спектра действия, задействованных в поддержании международной продовольственной безопасности, представляется обзор существующих теоретико-методологических подходов к изучению данной сферы. При освоении данной дисциплины рассматривается проблема физического, социального и экономического доступа к продовольственным ресурсам в разных странах и регионах, а также анализируются степени достаточности, безопасности и распределения этих ресурсов в различных обществах. Приводится анализ ежегодных отчетов Программы Развития ООН (Доклад о человеческом развитии) и Всемирной Продовольственной Организации.
Изучаются нормы, принципы и цели деятельности Всемирной Продовольственной Организации в рамках ООН, даётся характеристика основных подходов к обеспечению международной продовольственной безопасности. Практическая часть курса посвящена изучению существующих как решенных, так и нерешенных кейсов поддержания продовольственной безопасности отдельных стран и регионов. Слушатели получают навыки как самостоятельного индивидуального анализа кейсов, так и работы в командах с обязательным принципом регулярной ротации участников по решению кейсов.